1.Potrebujemo

1 kos koračni motor (povezava)
1 kos krmilnik koračnega motorja (povezava)

1 kos napajalni vir (povezava)

1 kos prototipno ploščo (povezava)

1 kos nekaj za generiranje impulzov s katerimi bomo krmilili krmilnik

OPOZORILO!
Kontakte elektronskih vezij čim manj prijemamo z rokami-še bolje je, da dodatno poskrbimo za zaščito z antistatično zapestnico in drugimi pripomočki. Napajalni vir priključimo čisto na koncu, ko imamo vse povezave že narejene. Neupoštevanje teh načel skoraj zagotovo vodi v poškodbe posameznih elementov.
2.Pazljivo pregledamo dokumentacijo, da naredimo načrt kaj in kam bomo povezali
V prikazanem primeru bomo uporabili vezje v krmilnikom koračnega motorja DRV8825 in predvideno vezavo najdemo v dokumentaciji kjer vse skupaj prikazuje sledeča slika:


Naredili bomo nekaj podobnega in čeprav bomo uporabili preizkusno ploščo, bo nekaj spajkanja vseeno potrebno.
Za logični začetek prispajkamo nožice na naš krmilnik in ga vstavimo v preizkusno ploščo.

Ker bomo vezje uporabljali na preizkusni plošči, obrnemo nožice navzdol, v konkretnih primerih pa jih prilagodite dejanski uporabi.

OPOZORILO!
Preizkusne plošče so mišljene za prevajanje šibkejših signalov in ko uporabimo motorje ali močnejše krmilnike se moramo zavedati, da jo lahko tokovi poškodujejo. Če bi to konfiguracijo uporabljali za kaj več kot test, bi morali vse povezave, ki prenašajo močnostne signale povezati direktno, oziroma uporabiti tiskano vezje ali bakreno preizkusno ploščico kot je npr: (povezava) , kjer lahko povezave poljubno dimenzioniramo.

Priključimo koračni motor:

Ker delamo testno spet pripravimo žice na motorju za uporabo v testni plošči:

Povežemo še nujne krmilne signale in če bi imeli krmilnik z integriranim regulatorjem, bi bila tole minimalna vezava, da bi krmilnik deloval in motor stal na mestu (samo za referenco pri drugih krmilnikih).

Ker imamo krmilnik brez regulatorja napetosti, nujno potrebujemo še zunanji vir napajanja, saj krmilnik zbudimo z aktivacijo RESET in SLEEP vhodov, ki morata biti za delovanje na logičnem 1, saj sta v osnovi zaradi zaščite in varnosti na logičnem 0.

Tako ali tako bomo potrebovali še nekaj za generiranje impulzov, da se bo motor premikal in tako vzamemo vezje, ki ga imamo na razpolago (v našem primeru) in sicer MicroMaestro krmilnik, ki je v osnovi namenjen krmiljenju servo motorjev, ampak bo služil tudi za naše potrebe.

Vi seveda lahko uporabite karkoli, paziti morate le da ostanete z logično 1 napetostjo v dovoljenem območju (za DRV8825 od 2,5-5,25V), impulze pa lahko generirate z svojim mikrokontrolerjem, LPT vrati računalnika ali drugim virom.

N
a shemi priklopa je viden še elektrolitski kondenzator 100uF v bližini vhoda za napajanje krmilnika, kar za test sicer ni obvezno, ker se bomo gibali v območju, ki je precej stran od kritičnih karakteristik krmilnika, vendar vam svetujemo, da ga vseeno uporabite.
Ko imamo vse priklopljeno še enkrat preverimo glavne signale za napajanje, ter polariteto + in -.

Če je vse videti pravilno, vklopimo napajanje logičnega dela, nato pa še napajanje motorja.

Načeloma se ne sme zgoditi nič (tudi motor se še vedno prosto vrti), ker krmilnik še ni vklopljen, vseeno pa lahko z voltmetrom preverimo, če so napetosti pravilne in če se slučajno začne motor premikati ali kakšna komponenta greti pomeni, da imamo nekaj narobe priključeno. V tem primeru izključimo oba napajanja in še enkrat preverimo ali naredimo na novo celotno vezavo.
Če je vse normalno, izključimo najprej napajanje motorja in potem še krmilne logike, ter POČAKAMO, da se izpraznejo kondenzatorji.
Nato za naš poskus krmilnik dejansko vključimo, kar storimo z postavitvijo vhodov RESET in SLEEP na logični 1.

Za testiranje naredimo še eno pomembno zadevo in sicer omejimo tok skozi motor, tako da obrnemo trimer potenciometer na vezju za 45 stopinj protiurno (v levo), ter s tem zmanjšamo možnost za preobremenitev oz. pregretje katerega koli dela.

Toka ne smemo popolnoma omejiti, ker se nam potem lahko zgodi, da se motor sploh ne bo premaknil.
Ko sedaj vklopimo oba napajanja mora motor stati v trenutni poziciji tako, da se ne vrti prosto (navitja držijo rotor v trenutni poziciji).Sedaj je na vrsti krmiljenje, če smo MicroMaestro že uporabljali imamo vse pripravljeno, drugače pa ga najprej namestimo po navodilih, odpremo Maestro Control Center in nastavimo parametre. Ker imamo za STEP signal v našem primeru vezan izhod številka 1, mora biti konfiguracija takšna:

Če sedaj ročno premikamo drsnik za kanal 1 levo-desno preko sredinske točke, generiramo prehod med logično 0 in 1 in s tem bomo premikali motor korak po korak.

Ker pa hočemo zvezno vrtenje uporabimo Script zavihek Maestro Centra in vpišemo sledeči programček, ki bo generiral impulze za premikanje:
OPOZORILO !
Ko bomo zagnali programček, bo se bo začel motor premikati in če ga imamo kar postavljenega na mizi se lahko zgodi, da se bo zaradi nasprotnega momenta začel vrteti v celoti in nam potegnil priključne žice in vezje na tla. Zato obvezno MOTOR VEDNO PRIMITE ali PRITRDITE, pred pričetkom vrtenja.
Ko damo Apply Settings in Run Script, začne MicroMaestro na izhodu 0 generirati impulze, ki bodo motor zavrteli, kot vidite na posnetku : http://youtu.be/8kM8xrKpyQ8
Če je vse v vredu, lahko povečate hitrost, tako da zmanjšate številko (vrednost zakasnitve) pred ukazom delay (npr.: 10 delay), oziroma obe delay vrstici pobrišete in boste dobili največje število impulzov, ki jih MicroMaestro lahko generira preko skripta.

Sedaj ko imamo vse narejeno poskusimo še kaj se zgodi ob enakih parametrih v t.i. microstep načinu, po sledeči tabeli:

Najprej izključimo oba napajanja, nato nastavimo krmilnik na microstep:

Z enako frekvenco impulzov izgleda takole : http://youtu.be/PCCR3W1Gc0o
Od tukaj lahko projekt razvijate poljubno – na enak način kot STEP vhod lahko povežete še DIR na npr. kanal 0, ter motorju programsko spreminjate smer.

POMEMBNO !
Med pripravo smo kar na pamet zmanjšali tok skozi tuljave koračnega motorja, kar je bilo za test v redu, v praksi pa to pomeni, da motor ne bo deloval z polno zmogljivostjo in lahko začne preskakovati oz. izgubljati korake. Idealno je, da tok nastavite čim bližje nazivnemu toku motorja – v našem primeru 1 A.

Možnosti za to so napisane v dokumentaciji za krmilnik, če pa vam motor deluje v redu posegi niso potrebni. Pred nastavljanjem obvezno izključite obe napajanji !!!
Druga pomembna zadeva je pregrevanje – na splošno velja: manjši tok in več microstepov, manj gretja.
Vedno ko so tokovi čez preko 1A obvezno poskrbite za hlajenje in preberite vse o tem v dokumentaciji, da ne boste pregrevali vezja in krmilnika ter ga ščasoma uničili.