ZUMO robotska osnova (in pribor)

zumo roboti

Pololu ZUMO je majhna robotska osnova na gosenicah, ki ima dimenzije manjše kot 10 cm po stranici (kar je dovolj za udeležbo na Mini Sumo tekmovanjih) in se lahko uporablja z različnimi vrstami mikromotorjev, tako da je možno sestaviti najboljšo kombinacijo navora in hitrosti.

Osnovo lahko uporabite kot bazo za vašega specialnega robota ali pa začnete z eno izmed kombinacij delno sestavljenih izvedenk, ki imajo že pripravljeno elektroniko posebej za ZUMO osnovo.

Za približno sliko kaj zmore ZUMO si oglejte spodnji video:

Trenutno obstajajo tri izvedbe:

-samo osnova
Če že imate idejo, potrebujete pa samo sistem za premikanje, potem je to vaša izhodišna točka na kateri lahko gradite. Poskrbljeno imate za mehanski del pogona, ležišče za 4xAA akumulatorje, motorja izberete glede na potrebe, elektronika in senzorji pa so popolnoma v vaši domeni.

-osnova z Arduino shieldom
V primeru, da že imate Arduino krmilnik (ali podobnega), potrebujete pa mehanski in pogonski del, potem je to prava izbira za vas. Motorje seveda lahko izberete glede na vaše potrebe, na ščitu (shieldu) pa je že krmilnik za dva motorja, piskač za enostavne melodije, uporabniška tipka, ter 3-osni pospeškomer, kompas in žiroskop. Ščit ima že regulator baterijske napetosti za napajanje Arduina, ustrezno pa so razpeljani tudi V/I priključki, reset gumb in uporabniške LED za enostaven dostop in dodatne razširitve.

-osnova z 32U4 Arduino kompatibilnim krmilnikom
Z tem kompletom dobite vse komponente za sestavo mini robota, ki v močno integriranem kompletu združuje veliko funkcij, ki jih lahko tudi takoj izkoristite. Mehanski del je seveda Zumo osnova, kjer spet sami izberete motorje glede na vaše potrebe, dodate štiri akumulatorje, vse ostalo pa je že vsebovano v kompletu. Ta je zgrajen na osnovi Arduino kompatibilnega ATmega32U4 mikrokrmilnika, dodan pa je še krmilnik za dva motorja, LCD prikazovalnik, kvadraturni enkoderji, senzor črte, sprednji in stranski senzorji bližine in IMU(inertial measurement unit) vezje.

Za več informacij si lahko ogledate tudi spletno stran proizvajalca Pololu, kjer je predstavljena ZUMO osnova in vsebuje tudi povezave do testnih programov in druge dokumentacije:

https://www.pololu.com/category/129/zumo-robots-and-accessories